Moč mesta, mesto moči

Print this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Petek, 28. februar, 20:00
@ Štihova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana

Gostje: Keller Easterling, Elvia Wilk, Simon Sellars

Fabula pred Fabulo, teoretsko jedro festivala, bo letos v svoje središče postavila moč mesta. Kakšne sile se lomijo v mestih danes in kakšna bodo mesta prihodnosti? Kako prihajajočo distopijo (pa tudi utopijo in atopijo) prikazuje literatura? Kako jo je mogoče razumeti skozi teorijo? Rečeno z besedami Williama Gibsona: “Distopija je že tukaj. Ampak ni posebej enakopravno razporejena.”

Keller Easterling je ameriška arhitektka, urbanistka in predavateljica na univerzi Yale. Znana je kot ena najprodornejih teoretičark dizajna in urbanizma, ki se med drugim ukvarja s prevpraševanjem pozicij moči znotraj same arhitekture. Kaj pomeni javni prostor? Kaj mu jemlje in odvzema moč? Kako se pri urbanističnem načrtovanju kažejo pozicije moči privilegiranih in kdo je na ta način odrinjen na obrobje? Na to temo je leta 2016 pri založbi Verso izdala tudi knjigo z naslovom Extrastatecraft: The Power of Infrastructure Space.

Elvia Wilk je z romanom Oval, ki je izšel poleti 2019, močno zaznamovala nišno literarno sceno; spisala je suvereno distopično delo, ki se poigrava z možnosti nekaj let oddaljene prihodnosti; kaj se bo dogajalo s tehnologijo, z okoljem – in predvsem s človeškimi odnosi? Ali se vse to že dogaja? Roman je bil deležen pozitivnih kritik, med drugim v New Yorkerju in LA Review of Books.

Simon Sellars je avtor enega najbolj znanih poskusov žanra teorije-fikcije, Applied Ballardianism, ki je za slovensko bralstvo posebej zanimiv tudi zato, ker se dogaja (tudi) v Ljubljani. Guardian je roman označil za »genialno napisano zmes žanrov«.

Moderator dogodka: Marko Bauer

Produkcija: Beletrina
Dogodek bo potekal v sodelovanju z: Cankarjev dom, MAO Slovenija in Šum

Brezplačne karte so na voljo na blagajni Cankarjevega doma.

Izdaja: