Print this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Seminar: KURIRANJE SODOBNE UMETNOSTI (2015)

 

Seminar o kuratorskih praksah in njihovih strategijah, ki sestoji iz teoretičnega ali bralnega dela, kjer se udeleženci soočijo z osnovnimi teksti tega področja in poskušajo na njihovi podlagi premisliti lokalno razstavno produkcijo. Seminar je namenjen vsem, ki bi radi podrobneje razumeli sodobno razstavno formo in mehanizme, ki za njo stojijo (naj bodo ti institucionalni ali ne). Kuriranje namreč ostaja zanemarjeno na študijskih programih slovenskih univerz, četudi se je med zadnjimi desetletji izkazal za eno izmed ključnih plati sodobne umetnosti.

Tematike: premislek statusa kuratorja in njegove relacije z umetniki in drugimi akterji v polju sodobne umetnosti; vpliv kuratorskih praktičnih strategij na razbiranje, pomen in status razstavljenih umetniških del, možnosti predstavljanja nepredstavljivega, premislek razstavnega medija prek konceptov kolektivnosti in participacije

 

19.5.2015 – Beatrice von Bismarck, The Exhibition as Collective – premislek o učinkih participacije na umetniška dela in na sam razstavni medij ter o potencialu preseganja dihotomije subjekt-objekt v kontekstu razstave.

21.4.2015 – Viktor Mazin, Dreaming Museums – vprašanje o reprezentaciji in razmislek o statusu umetniških del ter predstavljanju nepredstavljivega.

11.3.2015 – Primerjava dveh praktičnih primerov/razstav Marka Požlepa: “Obljubljene dežele” (Galerija Škuc, 2015) in “Stranger than Paradise” (Galerija sodobne umetnosti Celje, 2014) – primerjava in analiza kuratorskih postopkov ter razmislek o vplivu postavitve na dojemanje umetniških del in dela sama.

11.2.2015 – Beti Žerovc Umetnost kuratorjev. Vloga kuratorjev v sodobni umetnosti: Kurator – kritična in historična analiza

 

Koordinatorji seminarja: Domen Ograjenšek, Iza Pevec, Anja Zver

Seminar se je odvijal v prostorih Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, Ljubljana.