POVEZAVA: razstava- Tomo Stanič in Gašper Capuder

Print this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Danes (ponedeljek 30.11.2015) se ob 19h otvori razstava Tomota Staniča in Gašperja Capuderja v produkciji galerije K18 v Mariboru.

Vprašanja za Tomota Staniča in Gašperja Capuderja bosta na ob-otvoritvenem pogovoru zastavljali Lucija Smodiš in Kaja Kraner.

image

Tomo Stanič bo na razstavi predstavil dela iz serije »Komunikacije«, nastala med 2014 in 2015. V največ primerov gre za relacijska dela, ki se na različne načine dotikajo komunikacijskih izmenjav skozi razmerje med intimnim in javnim ter preteklostjo in aktualnostjo.

»Delo z naslovom Ljubezenski roman (2014) deluje skozi nekakšno dvojnost oziroma dvostranost: po eni strani preizprašuje oziroma celo izniči utečen način branja ljubezenske zgodbe, medtem ko po drugi strani skuša še toliko bolje prisluhniti vsebini same knjige in jo celo udejanjiti. Izbor romana Ljubezen v času kolere pisatelja Gabriela Garcíe Márqueza ni popolnoma naključen – bistveno vlogo igra prav ljubezenska vsebina, ki je tako rekoč premeščena iz intimnega in zaprtega kroga bralca romana ter udejanjena oziroma s pomočjo pisem prestavljena v sfero vsakdanjega življenja. /…/ Drugo videnje dela je skozi oči galerijskega gledalca, ki se pojavi pred vsebinsko popolnoma osiromašenim ter razrezanim romanom. Skratka, na eni strani imamo ljubezensko vsebino, prelito v vsakdanjost, na drugi pa suhoparen in nepovezan roman, oropan ljubezni – roman, ki ga naseljujejo zgolj luknje izrezanih citatov.«

O delu »Ponovitve«: »Nekaj več kot dvajset razglednic od leta 1914 do leta 2008, prepisanih na povsem izpraznjeno belo predlogo (template), je bilo ponovno poslanih istim naslovnikom na iste naslove … Nekateri naslovi še obstajajo nespremenjeni, drugi so že pozabljeni in stvar preteklosti – enako velja za naslovnike: nekatere osebe bodo prejele popolnoma enako sporočilo/pozdrave z večletno zamudo, druge pa bodo zgolj priklicane v spomin, ker bodo njihovi vnuki v roke dobili razglednico …«

Predstavljeni projekt Gašperja Capuderja bo rezultat krajšega rezidenčnega bivanja umetnika v Mariboru, v okviru katerega bo nadaljeval svoje predhodno delo, osredotočeno na tematizacijo idej spregledanih mest in intimnih momentov, ki so hkrati del kolektivnega prostora, preko katerega poskuša zabrisovati dihotomijo med javnim in zasebnim. Delo se hkrati referira na tradicijo avangard prejšnjega stoletja, predvsem v navezavi na ideje skupnosti in relacije med umetnostjo in življenjem.