Václav Janoščík: Travma in identiteta po računalniški obdelavi podatkov

Print this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Predavanje @ Mednarodni festival računalniške umetnosti

Spletni prenos: Ponedeljek, 14. 12. 2020 ob 19:00 / mfru.org/live

Tako kot poznamo več različnih genealogij računalnikov, umetne inteligence, algoritmov in digitalnega, obstaja tudi več problemov, ki ustvarjajo razkol v današnjih družbah: od ponovnega porasta populizma in nacionalizma do pomanjkanja dialoga ter zavzetosti za razumnost in znanost. Te kompleksnosti bo Janoščík skušal povezati in jih preseči prek njegove spekulativne zgodovine, razvijanja medijske teorije travme in trenutne prisvojitve popularne kulture. Zaključek oziroma ponazoritev tega na travmo osredotočenega, farmakološkega in pop-filozofskega pristopa predstavlja nekaj opazk o njegovem delu in afektivni investiciji v kontekstu umetniške akademije.

Václav Janoščík (1985) je pedagog, teoretik in kurator, ki trenutno poučuje na umetnostni akademiji AVU in akademiji UMPRUM v Pragi, v preteklosti pa je uredil več del o problematikah sodobne misli, ki obsegajo vse od novega materializma in spekulativnega realizma do akceleracionizma, študij prihodnosti in teorije medijev (Object, 2015; Reinventing Horizons, 2016; Mind in Terrain, 2018). Njegova avtorska dela vključujejo Nonsleeping (2018), globoko osebno pripoved o socialnem akceleracionizmu in abstrakciji, ter Stretching the Contemporary,Detective Search for Shared World (2020), ki skuša reinterpretirati pop kulturo in jo uporabiti kot orožje. Trenutno kurira celoletni cikel na Centru za sodobno umetnost v Pragi.


Predavanje, ki ga so-organizirata revija Šum, MKC Maribor in Pekarna Magdalenske mreže je del osrednjega kuriranega programa 26. MFRU – Infrastrukturni kompleks: Predrugačena Zemlja in se hkrati odvija v okviru rezidence Soba za goste.