Omsk Social Club: Proučevanje nenavadno spreminjajočega se Panoptikona

Print this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Predavanje @ Mednarodni festival računalniške umetnosti

Spletni prenos: Sreda, 9. 12. 2020 ob 19:00 / mfru.org/live

Omsk Social Club bo svoje delo Real Game Play uporabil kot začetno točko za raziskovanje uporabe fikcije-teorije v vsej njeni živeči obliki. Raziskoval bo načine, na katere teraformiranje življenja postane ne le naloga za preživetje, ampak tudi naloga, da v našem trenutnem svetu ustvarimo pozicije realnosti, naj bo to dobro ali slabo, in da ugotovimo, kako bi lahko skupaj shekali te sisteme, da bi omogočili manifestacijo imaginativnega življenja, transformativne družbene prezence in alternativne pokrajine, preden to za nas storijo drugi.

Zen meso <> Zen kri

Omsk Social Club je tavajoč kolektiv, ki se širi in krči glede na svojo obliko in output. Ustanovljen je bil leta 2016, da bi spodbudil razvoj role-playing okolij znotraj sodobnega sveta umetnosti. Gre za skupino umetnikov, ki tesno sodeluje z mrežo osrednjih in javnih akterjev, a pri tem ohranja edinstven pristop, ki nikoli ni določen vnaprej. Dizajni iger in inštalacije raziskujejo virtualni ego, popularna izkustva in politične fenomene, s čimer dela postanejo dematerializiran hibrid moderne kulture, sopostavljen edinstveni osebni izkušnji sodelujočih. V preteklosti je Omsk Social Club vpeljal področja in teme, kot so ontologija avatarja, rave kultura, survivalismcatfishing, želja in požrtvovalnost, pozitivno trolanje, algoritemske strategije in decentralizirane kriptovalute. Delo kolektiva je bilo razstavljeno v različnih institucijah, galerijah, gledališčih in off-sitih po vsej Evropi, npr. Martin Gropius Bau, House of Electronic Kunst Basel, Migros Museum für Gegenwartskunst (Zürich), HKW (Berlin), CCCB (Barcelona), Volksbühne (Berlin) in Stems Gallery (Brussels), predstavljeno pa je bilo tudi v sklopu 6. atenskega bienala (2018) ter festivalov Transmediale (2019), The Influencers (2018) in Impakt (2018). Letos bo kolektiv v sodelovanju z Larryjem Osseijem-Mensahom so-kuriral 7. atenski bienale.


Predavanje, ki ga so-organizirata revija Šum in MKC Maribor, je del osrednjega kuriranega programa 26. MFRU – Infrastrukturni kompleks: Predrugačena Zemlja.