ŠUM v MG+ » predstavitev kolektivov BLOK in Kontekst

Print this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

ŠUM v MG+ » Predstavitev kolektivov BLOK in Kontekst

13. in 14. september 2017

Moderna galerija, Ljubljana
Zagrebški kuratorski kolektiv BLOK – Lokalna baza za osveževanje kulture od leta 2001 deluje na presečišču umetnosti in kulture, raziskav urbanega okolja ter aktivizma v medijih, intervencij v javni prostor (festival Urbanfestival), razstav in izobraževalnih programov. Beograjski Kontekst kolektiv se je formiral v letu 2007 kot avtonomna umetniško-medijska organizacija, ki poskuša preko svojega delovanja povezovati kritično teorijo in prakso s poljem umetnosti, kulture in medijev. Dejavnost kolektiv je v zadnjih letih osredotočena predvsem na izobraževalno-medijski projekt Kritična mašina. Na dogodku bosta predstavnici kolektivov prvi dan predstavili kontekst formacije posameznega kolektiva in njihove predhodne projekte, drugi dan pa raziskovalni projekt o kolektivu Zemlja (Zagreb) in Život (Beograd), ki sta delovala v 30-letih prejšnjega stoletja.
Ker pa gre za sodelovanje obeh kolektivov z raziskovalnim kolektivom ŠUM, in ker se dogodek hkrati umešča v razstavo »Dediščina 1989. Študijski primer: druga razstava Jugoslovanski dokumenti«, se bodo pogovori po predstavitvah kolektivov, njihovih projektov in fokusov, poskušali dotakniti tudi nekaterih skupnih točk vsega naštetega, kot so fokus umetnosti JV Balkana na zgodovino, povezave umetnosti in družbene kritike, kolektivno organiziranje ter odnos do (socialistične) dediščine.

URNIK SEMINARJA:

13. september 2017, sreda ob 19.00, MG+
»Predstavitev kolektivov BLOK in Kontekst
Predstavitev kolektivov Blok in Kontekst ter njihovih preteklih dejavnosti, ki mu bo sledil pogovor.

14. september 2017, četrtek ob 11. 00, MG+
»Organiziranje umetnostne produkcije: nekaj primerov iz zgodovine umetnostnih kolektivov iz področja JV balkanske regije
Drugi dan bo osredotočen na predstavitev raziskovalnega projekta o umetniških skupinah Zemlja in Život, ki sta delovali v 30tih letih prejšnjega stoletja. Predstavitvam bo sledil pogovor.

»

Kolektiv BLOK bo predstavila Vesna Vuković, kolektiv Kontekst pa Vida Knežević, z njima se bosta v imenu raziskovalnega kolektiva ŠUM pogovarjala Izidor Barši in Kaja Kraner.

»

Dogodek po potekal v hrvaškem, srbskem in slovenskem jeziku. Nastal je ob podpori MG+MSUM.

/grupa Zemlja/

Koproducenti: Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MG+MSUM)