Povezava: 24.10. otvoritev razstave Površina // Odpor, Muzej norosti, Cmurek

Print this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

POVRŠINA // ODPOR

12074541_1657995957810006_2786068004819314886_n

https://www.facebook.com/events/600959010044645/

Domen Ograjenšek / Živa Božičnik Rebec / Tibor Hajas in János Vető / Uroš Prah / Miha Šajina / Jakob Jurkošek in Mia Ventin

Vabljeni na dogodek POVRŠINA // ODPOR, v soboto, 24. oktobra, ob 20.00 na Gradu Cmurek, Trate 7, (Zgornja Velka).

***ZBIRAMO PRIJAVE ZA AVTOBUSNI PREVOZ V OBE SMERI do ponedeljka, 19.10., do 18. ure! Predvideni odhod bo v soboto, 24.10.2015, ob 17.15 iz Ljubljane, iz parkirišča Tivoli (levo) do gradu Cmurek. Predviden povratek do 04.30 v Ljubljano na isto mesto. Prosimo, da svojo prisotnost prijavite – pošljite mail na: povrsina.odpor@gmail.com (subject: Prijava; ime in priimek). Cena prevoza bo odvisna od količine prijav (cca: 12€). Za vse dodatne informacije nam prosim pišite na ta naslov. Vstop na dogodek je brezplačen.

***ENGLISH VERSION BELOW***

POVRŠINA // ODPOR
SURFACE // RESISTANCE
OBERFLÄCHE // ABSCHEU

je dogodek, ki posega v prostore gradu Cmurek. Ta, prvič omenjen leta 1145, je tekom minulega stoletja zamenjal številne namembnosti: po večstoletnem lastništvu rodbine Stubenbergov, kratkem upraviteljstvu družine Mali in nacistični rabi med Drugo svetovno vojno, je po njej postal dom za onemogle, leta 1956 pa oddelek Zavoda za duševno in živčno bolne Hrastovec. Enota zavoda je delovala do leta 2004, ko se je grad izpraznil v prvem in doslej edinem dejanju psihiatrične dezinstitucionalizacije pri nas. Deset let zatem se je iz lokalne čezmejne iniciative razvil poskus vzpostavitve Muzeja norosti.

Ti raznoliki in nespravljivi zgodovinski konteksti (ter režimi oblasti) so močno zaznamovali njegovo arhitekturo. Prostori so nasičeni z zgodovinskimi momenti brez jasne kronologije, zaradi česar se v njih vzpostavlja čas lasten površini, čas nenavadnega soobstoja, brez prej in potem, temveč kvečjemu pod in nad. Zdi se, da je grad zaključil svojo zgodovino, da je postal heterogen monolit, ki se upira slehernemu posegu. Njegov odpor je odpor eklektične celote, v kateri vsaki novi umestitvi grozi, da se bo v razmerju do nje izkazala za nesprejemljivi tujek.

Dogodek si bo naprtil to tveganje in se z umetniškimi deli Tiborja Hajasa, Žive Božičnik Rebec, literarnim branjem Uroša Praha, glasbenim programom Mihe Šajine in spremljevalno videoprojekcijo spoprijel z ‘negativnostjo’ te površine. Poudaril bo odpor prostora, s katerim bo nujno soočen. Izmuzljivo bariero, ki vztrajno zavrača in si podreja kontekst njegovega vpisa. Vendar tudi odpor kot obliko telesnosti. Kot telesnost prostora samega, invertiranega telesa manjkajočih teles, in hkrati anticipacijo prihajajočih teles-tujkov. Pridite.

POVRŠINA // ODPOR

***Vstop je brezplačen. Prostovoljni prispevki dobrodošli.

***Dogodku bo v prihodnjem letu sledila še istoimenska publikacija o učinkih njegovega posega.

***Dogodek se pripravlja v koprodukciji Paraliterarne organizacije I.D.I.O.T. in Kreativne Cone Šiška ter s podporo Zavoda Muzej norosti, Trate, JSKD, Moderne galerije + MSUM in KID Pine.

Kontakt: povrsina.odpor@gmail.com

*************************************************************************