Verba non Acta (pogovor z dvojcem Kladnik & Neon ob razstavi ACTA NON VERBA)

Print this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

četrtek, 22. september 2016, ob 18.00

UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2, Maribor

-POSNETEK POGOVORA-

Sanctuary (Kladnik&Neon, Acta non Verba)

Sanctuary (Kladnik&Neon, Acta non Verba)

 

Če je umetnost še naprej v procesu izginjanja, in le čemu temu izginjanju ne bi dejali molekularna (a tudi molarna) potopitev v vsakdanje življenje, je Baudelairjeva/Baudrillardova diagnoza še naprej operativna: umetnost more ohraniti in pospešiti lastno singularnost/svetost le tako, da postane bolj blago od blaga, absolutno blago. Slovenščina je bila – enkrat za spremembo – na vse to že pripravljena: z glagolom blago-sloviti.

Kladnik & Neon iz galerije napravita fitnes (čeprav se ji že poprej reče studio), in to v mestu, v katerem se je formiral kantavtorski veljak, ki je nekoč na čelu moralne panike okoli kvalitete slovenskih besedil spregovoril o fitnes bendih, a si v nadaljevanju privoščil fizkulturni eksces (ali je bil vendarle kulturniški?).

Kljubovali bomo naslovu razstave Acta non Verba in se pogovarjali: o tem, da je bil tudi Jankovićev prvi volilni slogan »od besed k dejanjem«, o ironiji, ki ne potrebuje ironičnosti, o individualizmu v osrčju korporacije, torej njeni duši, o Dubaju, akceleracionizmu, vaporwaru in vaporwavu itd.

Pogovor z dvojcem Kladnik & Neon bo vodil Marko Bauer.

 

 

 

 

Kladnik & Neon sta umetniški oblikovalski duo, ki ga sestavljata David Kladnik in Jaka Neon. Po študiju na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani sta od leta 2006 aktivna kot studio Kitsch Nitsch, ki deluje na področjih ilustracije, scenografije in umetnosti. Ustvarjata CGI grafike in koncepte za sodobno buržujsko korporativno paradigmo. Sodelovala sta na skupinskih razstavah Laserski samit jeftine grafike, Bienalu neodvisne ilustracije, projektu animacije BYOB, projektu BART.SPACE in razstavljala samostojno z razstavama Virtuelle Bourgeoise in Virtuelle Paradis. Njuno delo je bilo objavljeno v knjigah Design Genius, Brand Spaces, Graphics in., NEON in revijah Kaleidoscope, Pencilcase, WorkShop, AIT, Frame, IdN ter drugih.

 

Marko Bauer je pisec in član kolektiva Smetnjak.

 

VLJUDNO VABLJENI. PROST VSTOP.
Organizacija: Šum, revija za kritiko in teorijo sodobne umetnosti v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor (UGM).

Koproducenti: Umetnostna galerija Maribor (UGM)