Študijski seminar ŠUM v MGLC: Tomo Stanič, “Tihožitje”

Print this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

tomostanicstilllife

Vabljeni na peto srečanje Študijskega seminarja ŠUM, ki bo potekalo v sredo, 2. novembra, ob 18. uri MGLC – Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana (predavalnica v pritličju).

Srečanje se bo za izhodišče pogovora postavilo delo Tihožitje Tomota Staniča, nadalje pa v obravnavo vzelo še nekatere umetnikove video instalacije.

Tihožitje je tretje delo v seriji z naslovom Komunikacije, ki se ukvarja s situacijami spodletele oz. neuspele komunikacije. Tihožitje s fotografijami zastrtih oken in zvočnim posnetkom hkrati dokumentira in prisluhne “dogodkom za zaveso”. Delo, ki se osredotoča na fascinacijo z “zasebnostjo”, katera poganja tako resničnostne šove kot komunikacijske socialne platforme, odpira tudi nekatera vprašanja povezana z reprezentacijo. Kako jih artikulira in kakšno mesto s tem najde v koncepcijah sodobne umetnosti, bomo prek primerjave z nekaterimi drugimi zgodovinskimi deli ter orisom širšega konteksta poskušali predebatirati na srečanju.

Tomo Stanič je leta 2010 diplomiral na Fakulteti za arhitekturo in leta 2014 končal študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, pred kratkim pa tam tudi magistriral. Trenutno je vpisan na doktorski študijski program Teoretska psihoanaliza pri mentorju prof. Mladenu Dolarju na Filozofski fakulteti. S svojimi deli se je predstavil med drugim tudi na razstavi Prenosi (Galerija Škuc, Ljubljana, 2015) in Komunikacije (Galerija K18, Maribor, 2015), letos pa tudi na razstavi nagrade skupine OHO (UGM, Maribor 2016), za katero je bil nominiran.

*

Seminar koordinirata Domen Ograjenšek in Tjaša Pogačar. Seminar poteka v Predavalnici (pritličje), vstop je prost.

Študijski seminar ŠUM v MGLC je serija srečanj ali pogovorov, osredotočenih na sodobne umetniške prakse in njihove strategije, predvsem (a ne izključno) mlajše generacije ustvarjalcev iz lokalnega prostora. Pripravlja ga raziskovalni kolektiv revije ŠUM v sodelovanju z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom.

Več o tematskem fokusu seminarja, na katerega se posamezna srečanja posredno navezujejo, ter seznamu preteklih srečanj TUKAJ.

Letos sledi še eno srečanje:

Sreda, 30. 11. 2016, ob 18h
Živa Božičnik Rebec, Spirit level

Koproducenti: Mednarodni grafični likovni center (MGLC)